КОЛАПС НА НЕОБЕЗБЕДЕНО СКЕЛЕ

ЛИНК: http://www.ppconstructionsafety.com/newsdesk/2017/08/11/scaffold-collapse-caused-by-lack-of-ties/

ПРЕВОД ОД Google Translate

Скелето кое падна за малку промаши минувач и се струполи врз  паркираните автомобили

Изведувач на скеле / ​​покриви е казнет откако се срушило скеле во индустриска единица во Пул, Дорсет во 2015 година.

Пул Судиите суд слушнале како беа ангажирани Swanage и Дорсет скеле и покривни Limited (SDSRL) да се подигне скеле на индустриската единица во Alder Хилс Бизнис Парк, Wallisdown, Пул да се обезбеди заштита на работ за работа да се врши на покривот.

Скелето се распадна на 14 септември 2015 година, само заобиколувајќи го канцеларискиот работник кој ја напушта зградата. Колапсот предизвика сериозни оштетувања на паркираните автомобили.

Компанијата не успеа да обезбеди дека скелето е соодветно прицврстено за зградата за да ги издржи предвидливите оптоварувања на ветерот.

Потребно е правилно дизајнирање и инсталација

Истражувачите на HSE откриле дека компанијата не успеала да обезбеди дека скелето било соодветно дизајнирано и инсталирано за да се спречи колапс за време на употребата.

  • Пулс и Дорсет скеле и кровни ограничени – од Бизнис Парк Ромски Центар, Вархам патот, Пул се изјасни за виновни за прекршување на Правилото 19 (2) од Правилникот за конструкција и управување со градежни објекти 2015, кој бара чекори за да се осигура дека секоја нова или постоечка структура не се распадна.

Компанијата е казнет со парична казна од 27.000 фунти и наредил да плати 4051 фунти за трошоци во обвинителството.

Говорејќи по сослушувањето главниот инспектор на ХСЕ Хелена Тинтон рече:

“Компанијата не успеа да обезбеди дека скелето е соодветно обезбедено во зградата за да се избегне ставаoе на работниците и на јавноста во ризик да се урнат во силни ветришта.

Многу ми е драго што никој не беше повреден како резултат на овој инцидент. Сите носители на должност имаат одговорност да обезбедат дека скелените работи се правилно дизајнирани и инсталирани од страна на компетентни работници. “

 

Hits: 48

Posted in IOSH, Документирани несреќи при работа, Новости.