Обука на тема “Заеднички пристап на стручното лице по БР и докторите по медицина на трудот во утврдување на превентивни мерки за намалување на опасностите и штетностите на работно место”

Македонското здружение за заштита при работа, во соработка со Организација на работодавачи и Сојузот на синдикати на Македонија, во рамки на проектот “Подобрување на вклученоста и влијанието на граѓанското општество во јавните политики за безбедност […]

повеќе

Одбележување на Европска недела за безбедност и здравје при работа

Од 22-26 октомври со низа настани, Македонското здружение за заштита при работа, како фокал поинт на Европската агенција за безбедност и здравје при работа ја одбележа Европската недела за безбедност и здравје при работа.   […]

повеќе

Во велешки „Брако“ тешко повреден работник

Вработен во „Брако“ вчераутро се здобил со тешки телесни повреди додека работел на машина за обработка на жица. Од СВР – Велес информираат вчера околу 9 часот во ДПТУ „Брако“ – погон клинчара, додека лицето […]

повеќе

„Најголем дел од упатените работници од Македонија не ги уживаат основните социјални права“

Пазарот на трудот во Македонија сѐ уште манифестира бројни ефекти од долгиот процес на политичка и економска транзиција, како ниска стапка на вработеност, неформална вработеност и високи стапки на неактивност на населението. Голем број работници […]

повеќе

Затвореник нападнал надзорник, повреден завршил на Клиника

Вчера околу 13 часот, било пријавено дека во Казнено-поправната установа Идризово, при вршење служба во амбулантното одделение, надзорникот Ѓ.Д. (33) бил физички нападнат од осуденикот С.А. (33). На Ѓ.Д. му била укажана лекарска помош во комплексот […]

повеќе

Ефекти од примената на мерките за безбедност и здравје при работа и предлози нов закон/ измени и дополнувања на постоечкиот

На 31.10 Организација на работодавачи организираше тркалезна маса за ”Ефекти од примената на мерките за безбедност и здравје при работа и предлози нов закон/ измени и дополнувања на постоечкиот” Во изминатиот период, од нивна страна […]

повеќе

Конференција: „Младите во синдикатите“.

На 30.10 во организација на Сојуз на синдикати на Македонија, Секција млади, беше организирана конференција „Младите во синдикатите“. Целта на оваа Конференција беше да презентира и стави на дискусија улогата на младите во синдикалното организирање, […]

повеќе

Повреден работник кој работел на санација на канализација во Св. Николе

На 31.10.2018 година околу 14.00 часот на улица ,,Вера Циривири“ во Свети Николе, при санација на канализациона мрежа, работникот С.Г.(63) од Свети Николе во Јавното комунално претпријатие „Комуналец“  се здобил со повреди. Увид на местото […]

повеќе

Повик за прибирање понуди

Постапувајќи согласно со одредбите на склучениот Договор помеѓу Европската Унија, претставувана од Делегацијата на Европска Унија во Скопје и Македонско здружение за заштита при работа (МЗЗПР), со број на договор IPA/2017/391-843 ,финансиран преку повикот EuropeAid/ […]

повеќе

Повреден работник во рудникот Саса

Работник бил повреден вчера во рудникот Саса – Македонска Каменица. Како што соопшти МВР, вчера во 05.20 часот во Полициското одделение Македонска Каменица, вработен во рудникот Саса пријавил дека околу 03.30 часот во јама во […]

повеќе

Еден загинат, четири лица повредени: Комбе со вработени се преврте кај „Јасен“, му откажале сопирачките

Млад човек, вработен во јавното претпријатие „Јасен“, утрово управувајќи со службено возило, откако му откажале сопирачките, загинал на лице место. Дежурен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје изврши увид на лице место на тешката […]

повеќе