Предлог концепт за проширување на подршката за финансирање и кофинансирање на проекти

Почитувани членови, Ве информираме дека МЗЗПР до Министертсво за труд и социјална политика (МТСП) достави предлог концепт за проширување на подршката за финансирање и кофинансирање на проекти/програми на граѓанските организации кои работат во областа на […]

повеќе

Обука на тема “Вовед во областа на нејонизирачко зрачење во работна средина”

Согласно годишната оперативна програма на Македонско здружение за заштита при работа,  на 27.11.2020 година се одржа обука “Вовед во областа на нејонизирачко зрачење во работна средина”. На обуката земаа учество 49 учесници, членови на Македонско […]

повеќе

КОВИД 19 ОЦЕНКА НА РАБОТНА СПОСОБНОСТ

Ненадејното, пандемиско појавување на новиот корона вирус САРС-КоВ-2, што ја предизвикува болеста КОВИД-19, донесе големи  промени во начинот на кој досега се живееше и работеше. Со цел за контрола на ширење на инфецијата и превенција […]

повеќе

Oдбележувањето на Европска недела за БЗР 2020

  Оваа година Европската недела за безбедност и здравје при работа, која се одржува од 19 до 23 октомври 2020 година, е насочена кон подигнувањето на свеста за неодамна покренатата кампања “Здрави работни места – […]

повеќе

Европска Комисија го објави извештајот за 2020 година

Европската комисија вчера го објави извештајот за напредокот на Македонија на патот кон ЕУ. Повеќе информации поврзани со безбедноста и здравјето при работа се содржани во поглавјето 19- Социјална политика и вработување. Извештајот може да […]

повеќе

Меѓународна конференција “ Дијалог за БЗР”

Македонско здружение за заштита при работа (МЗЗПР) во соработка со “Сојузот на синдикатите на Македонија” и “Организацијата на работодавачи на Македонија” успешно ја организираа меѓународната конференција  “Дијалог за БЗР”. Конференцијата ги отвори своите врати за […]

повеќе

Реализирана дводневна обука за “ПРОЦЕНКА НА РИЗИК НА РАБОТНО МЕСТО ПРИ ИЗЛОЖЕНОСТ НА САРС-КОВ-2 ВИРУСОТ”

„Македонското здружение за заштита при работа” (МЗЗПР) Скопје, во рамките на оперативната програма „Обезбедување усогласеност со европските стандарди  за добри практики за безбедност и здравје при работа за работодавачите и работниците” реализираше дводневна обука на […]

повеќе

Формиран ЕПИ КОВИД-19 Центар за БЗР

Македонско здружение за заштита при работа (МЗЗПР) и ЈЗУ Институт за јавно здравје (ИЈЗ) на Република Северна Македонија го формираа Центарот за знаење „ЕПИ КОВИД-19 Центар за безбедност и здравје при работа“. Актуелната епидемиолошка состојба […]

повеќе

Проценка на ризик на работно место при изложеност на САРС-КоВ-2 вирусот

Од појавата на првите случаи на КОВИД-19 во Кина до денес (26.07.2020), во светот се регистрирани вкупно 16.310.454 случаи на КОВИД-19од кои 5.682.719 сеуште се активни/инфицирани случаи, а околу 1% од нив се наоѓаат во […]

повеќе

Листа за проверка согласно Закон за безбедност и здравје при работа

Епи Центар  во рамки на ПРОЕКТ НА УСАИД – ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА изготви листа, со прашања, кои се однесуваат во насока на подобро запознавање со процедурите од инспекциски надзор. Прашалникот е поставен на […]

повеќе

ПРЕПОРАКИ ЗА ПОВТОРНО ОТВОРАЊЕ НА ГРАДИНКИТЕ ВО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЈА СО КОВИД-19

Појавата на новиот корона вирус, донесе една нова реалност  на зголемен ризик по животот и здравјето на луѓето. Промените во начинот на однесување и стекнатите навики, прилагодување кон новонастанатата состојба е неминовно. Придржување кон мерките […]

повеќе