Замор на работно место

Чувството на умор или поспаност по продолжениот ментален или физички напор на работа е вообичаена појава. Заморот е сепак повеќе од само да се чувствувате уморни.

Замор е акутна и / или хронична состојба, што може да доведе до ментална и / или физичка исцрпеност. Заморот ги спречува луѓето да функционираат во рамките на нормалните граници. Заморот може да биде физички, ментален или и двете. Вреди да се напомене дека заморот е симптом, а не болест или нарушување. Ова значи дека ако правилно се идентификува, заморот може ефективно да се управува и контролира.

Оваа програма опфаќа:

• Дефиниција за замор
• Причини за замор
• Фактори поврзани со работата и фактори кои не се поврзани со работата, кои придонесуваат за замор
• Ефектите на замор
• Опасности и последици
• Контрола на опасностите од замор
• Улогата на поединецот

Целта на оваа програма е да ги истакне главните области на опасности поврзани со замор и така да го направи тоа, да ја зголеми свеста за стандардите за одговорност на работниците при следење и да бидат активни во секојдневните процедури за безбедност.

Views: 1227

Posted in ВИДЕО КЛИПОВИ БЗР.