СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ РАКОТ

Секој 4-ти февруари, Светскиот ден на карциномот го привлекува вниманието во светот кон ракот и неговата превенција, дијагностицирање и лекување, признавајќи ја посветеноста на организациите, заедниците и индивидуите за намалување на глобалното влијание на болеста

Пандемијата Ковид-19 значително влијаеше на пациентите со рак поради одложениот скрининг, одложувања и модификации на третманите. Во овој контекст, Европскиот план за борба против рак претставува можност за ублажување на влијанието на пандемијата врз грижата за карциномот и поддршката, означувајќи уште еден чекор кон силна Европска здравствена унија и побезбедна, подобро подготвена и поотпорна ЕУ.

Ракот поврзан со работните места останува еден од најголемите здравствени проблеми со кои се соочуваат работниците низ цела Европа. Повеќе од половина од смртните случаи поврзани со работата во ЕУ се поврзани со изложеност на агенси кои предизвикуваат рак на работното место.

ПОВЕЌЕ…

Views: 75

Posted in Новости.