МЕЛАНОМ – рак на кожа

Меланомот е најсериозната форма на рак на кожата во однос на морталитетот. Меланомот може да се развие било каде на кожата, а во 30-50% од случаите се развива од веќе постоечките невуси. Најчеста локализација кај мажите е на трупот, а кај жените на нозете и трупот.

Една од најважните причини за меланом е изложеноста на ултравиолетовите зраци на сонцето, особено епизодите на изгореници од сонце. Исто така, постои силна поврзаност меѓу епизодите на изгореници од сонце здобиени во детството и подоцнежниот развој на меланом. Оштетувањето на генетскиот материјал здобиен со секоја епизода на изгореници од сонцето е неповратен процес. Како последица, овие кумулативни оштетувања имаат тенденција да се претворат во карцином на кожата декади подоцна.

Целиот текст на линкот подолу.

http://www.iph.mk/melanom/

 

Visits: 222

Posted in Новости.