Енергетски пијалоци – ризици

Користењето на енергетските пијалоци за време на извршувањето на работните задачи може да има негативни импликации врз безбедноста и здравјето при работа. Во продолжение прочитајте за ризиците од консумирањето на енергетските пијалоци.

Што се енергетскитe пијалоци?

Енергетски пијалoци се пијалоци кои содржат различни количини на кофеин, таурин, гуарана, амино киселини, витамини и шеќер. Енергетски пијалаци се промовираат, како се корисни во зголемување на издржливоста и подобрување на физичките перформанси и концентрацијата.

Во изминатите 10 години има значително зголемување на потрошувачката на енергетските  пијалоци, особено од страна на младите луѓе. Исто така, постои значителна дебата за содржината на енергетските пијалоци и дали нивното консумирањето е безбедно. Запомнете, секогаш е важно да се движат работите во умерени количини.

Енергетските пијалоци содржат мешавина од:

 • Кофеин – стимулант кој делува на централниот нервен систем, за да се забрзаат пораките до и од мозокот.Кофеинот е главната активна состојка во енергетски пијалаци.
 • Гуарана – од растение кое содржи околу двапати повеќе од износот на кофеин во кафе.
 • Теобромин – од растението какао.Тоа има сличен ефект на кофеинот и се наоѓа во чоколадо и многу други јадења.
 • Теофилин – лек кој се користи за лекување на респираторни заболувања и астма, се продаваат под различни имиња на марки.Тоа е структурно слично на кофеинот. Тоа  исто така природно се наоѓа во чајот во многу мали количини.
 • Таурин – природно се појавува во храна, особено во морска храна и месо, а се неопходни за нормално функционирање на скелетните мускули.
 • Женшен – супстанца која доаѓа од различни растенија и се верува дека има лековити својства.

Дали сте знаеле?

 • 5-6 часа по конзумирање на енергетски пијалок, износот на кофеин е преполовен во вашето тело. За жена која земе пилула, тоа ќе трае 10 часа
 • За повеќето луѓе се потребни 12 часа и повеќе за да се отстрани кофеинот од крвотокот. Брзината со кој тоа ќе се случи зависи од повеќе фактори.
 • 12-24 часа подоцна, симптоми на повлекување ќе започнат и бидете подготвени за уште еден удар!

Краткорочни ефекти од консумирање на енергетските пијалоци:

 • Будни и активни.
 • Треба да уринираат почесто.
 • Пораст на температурата на телото.
 • Зголемување на срцевата работа.
 • Стимулација на мозокот и нервниот систем

Можни негативни ефекти:

 • несоница
 • нервоза
 • главоболки
 • гадење
 • повраќање
 • брзо отчукувањата на срцето.

Сериозни повреди или смрт од предозирање со кофеин може да се случат.

Кој треба да ги одбегнува енергетските пијалоци? 

Децата и младите луѓе: Нема пријавени докази дека енергетските пијалаци се од било каква хранлива вредност. Истражувањата покажуваат дека децата и младите луѓе кои консумираат енергетски пијалаци може да страдаат од проблеми со спиењето, мокрење во кревет и анксиозност.

Бремените жени и доилки: На жените кои се бремени или дојат им се препорачува да избегнуваат енергетски пијалаци, како и големи количини на кофеин кои можат да го зголемат ризикот од спонтан абортус, тешкотии при породување и ниска тежина на бебињата. Кофеинот поминува низ плацентата и во крвотокот, па на мајките кои дојат, исто така се препорачува да избегнуваат енергетски пијалаци.

Спортисти и жени: На лицата кои играат спорт им се препорачува да избегнуваат кофеин и  енергетски пијалаци бидејќи кофеинот може да предизвика дехидрација. Комбинацијата од дехидрација и вежбање може да биде опасна.

Чувствителни луѓе на кофеин: Некои луѓе се повеќе чувствителни на кофеин од другите. Ако сте склони кон ефектите на кофеинот, само мали количества – само еден енергетски пијалок – може да предизвика несакани ефекти, како што се немир и проблеми со спиењето.

Комбинирање на алкохол со енергетски пијалоци

Здравствените работници изразија загриженост во врска со консумирањето на енергетски пијалоци кои содржат алкохол и комбинирање на енергетски пијалаци со алкохол. Пиење енергетски пијалоци со алкохол го става телото под голем стрес и може да ги маскираа некои од ефектите на алкохолот. На пример, ако некое лице комбинира енергетски пијалоци со алкохол тие се уште ќе бидат под влијание на алкохол, но нема да можат да се чувствуваат опуштено или поспано. Тие може да се чувствуваат посигурни, да преземат повеќе ризици и да ги зголемат шансите да се повредени во тепачка или несреќа. Според тоа, се препорачува да се избегнува консумирање на алкохолни енергетски пијалаци.

Views: 5816

Posted in Новости and tagged , , .