Еднодневен семинар: ПРОТИВПОЖАРНА ЗАШТИТА – НАЧИН КАКО НАЈДОБРО ДА ГО ЗАШТИТИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС

„Онлајн“ еднодневен семинар: ПРОТИВПОЖАРНА ЗАШТИТА – НАЧИН КАКО НАЈДОБРО ДА ГО ЗАШТИТИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС 19 октомври  2021 година 10:00-14:00 часот ПРИЈАВА Утврдено е дека еден пожар може да се појави намерно или од невнимание што […]

повеќе

Почина Милан Клопчевски

Почитувани колеги, На 17.09.2021 по боледување од COVID19 почина нашиот колега Милан Клопчевски. Колегата беше последниот претседател на Сојузот на здруженија за заштита при работа и долгогодишен пријател и подржувач на МЗЗПР. Нека му е […]

повеќе

Кривична пријава за сопственик на фирма поради несреќа во која загинало едно лице

СВР Тетово поднесе кривична пријава против лице од с.Боговиње, тетовско, сопственик на фирма од Боговиње, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „предизвикување опасност при градежни работи“. На 15.02.2021, додека Ј.С.(34) и С.И.(32) […]

повеќе

Поставени прашања поврзани со ДОПОЛНИТЕЛНИТЕ МЕРКИ ОД ВЛАДАТА ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19

Допис кој е испратен до инспекциски совет на РСМ, како клучната институција во системот на инспекциски надзор и допис кој го добивме како одговор од нив. Истиот допис е испратен и до Министерство за здравство […]

повеќе

Безбедноста и здравјето при работа во неповолни микроклиматски услови

Карактеристики на метеоролошките услови Во Република Северна Македонија во текот на последните 15 години, значајно е зголемен бројот на денови со максимална температурите на воздухот поголема или еднаква на 300С (тропски денови), денови со максимална […]

повеќе

„Онлајн“-семинар на тема: ПРИДОБИВКИ ОД ВКЛУЧЕНОСТ НА ПРЕТСТАВНИК НА ВРАБОТЕНИ ЗА БЗР ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРВАЈЕ ПРИ РАБОТА

Стопанската комора на Северна Македонија, во соработка со Македонското здружение за заштита при работа, на 26 мај 2021 година организира „онлајн“-семинар на тема: ПРИДОБИВКИ ОД ВКЛУЧЕНОСТ НА ПРЕТСТАВНИК НА ВРАБОТЕНИ ЗА БЗР ВО СИСТЕМОТ ЗА […]

повеќе

28 Април – 25 дрва за 25 загинати работници – прилог од РАДИОМОФ

фото: МЗЗПР 25 дрва за 25 загинати работници – „Државата да престане да импровизира“, вели Петковски од МЗЗПР 28/04/2021 – 13:04 ВЕСТИ, ГРАЃАНИ Во паркот во населбата Ново Лисиче, блиску до седиштето на Фудбалската федерација на […]

повеќе

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НЕСРЕЌИ ЗА 2020 г.

Позади себе ја имаме 2020 година, година кога една невидлива закана ја клекна на коленици целокупната човекова цивилизација и на човекот директно во лице му покажа дека секогаш природата ја има последната реченица. Додека светот […]

повеќе

За миг му изгореа лицето, очите и косата – Бранко Филиповски веќе 15 години живее во темница

Во несреќа на работното место, експлозија на вжештена маса, пробиштипјанецот Бранко Филиповски го губи видот. И покрај сите напори на лекарите, светлината во очите не му се врати. Бранко е само еден од стотината работници во Македонија, кои во несреќи на работните места, поради недоволна заштита и безбедност се повредуваат или го губат својот живот.

Иако во последната деценија, работите се подобрија, во земјава се’ уште има големи бројки и на повреди и на смртни случаи. Во организација на Македонското здружение за заштита при работа, на меѓународниот ден за безбедност и здравје на работа, во чест на сите оние кои го загубиле својот живот ќе биде засадено по едно дрвце во „ најмалиот парк“ во Лисиче, секоја година со надеж дека еден ден, нема да мора да насадат ниту едно дрвце.

повеќе