Jавна расправа за политиките на добро управување на банката- EБРД

Претседателот на Македонското здружение за заштита при работа, М-р Милан Петковски на покана на Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) денес присуствува на јавната расправа за политиките на добро управување на банката: Политика за […]

повеќе

Интервју со Драги Змијанац- претседател на Првата детска амбасада „Меѓаши“

– Што претставува злоупотреба на детски труд? – Дали во Македонија постои статистика во однос на колку има случаи на злоупотреба на детскиот труд? – Кои се најчести форми на злоупотреби на детски труд? – […]

повеќе

Повик за ангажирање на еден домашен експерт

Повик за ангажирање на еден домашен експерт за развој и креирање на Предлог политика (студија) за практики и реформи, од областа на бебедноста и здравјето при работа СПРОВЕДУВАЧ Македонско здружение за заштита при работа- МЗЗПР […]

повеќе

Повик за учество во изборот за доделување на Национална награда за добра пракса за БЗР за 2018

Повикот за учество во изборот за доделување на Национална награда за 2018 година трае до 25 март 2019 година до кога е и крајниот рок за пријавување на компаниите. Заинтересираните компании треба да го пополнат БАРАЊЕТО за аплицирање. Наградата и […]

повеќе

ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ 04

Teма на разговор- Неодамна случената несреќа кај селото #Ласкарци, каде 15 лица го изгубија својот живот, а околу 35 беа повредени. Според информациите добиени од медиумите, повеќето од нашите сограѓани, на кобниот ден се враќале од […]

повеќе

Здравјето на работниците и пристојна работа

Работното место е клучно за превенција од болести и промовирање на здравјето. Програмата на СЗО на глобално ниво за здравјето на работниците адресира голем опсег на професионални заболувања и ризици од повреди, како еколошки, социјални […]

повеќе

Аерозагадување- влијание врз здравјето

– Дали аерозагадувањето претставува специфичен ризик за здравјето на професионално изложените работници? – Кaкво е влијанието врз здравјето? – Кои методи треба да ги превземат работодавачите за намалување на ризикот од изложеноста? Разговравме со Проф. […]

повеќе

Соопштение до јавноста- Случај ,,Ласкарци“

Почитувани, На почетокот, дозволете од името на МЗЗПР да искажеме сочувство на  семејствата на загинатите сограѓани и желба за побрзо заздравување на повредените во сообраќајната несреќа на автопатот Скопје – Тетово, во близина на селото […]

повеќе

ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР 02

-Што значи да се има: Право на безбедна и здрава работна средина/ Како луѓето да се изборат за истото? – Рак предизвикан на работното место – Што пак значи достоинство? Се дел од начнатите прашања […]

повеќе

ИНТЕРВЈУ БЛАГОЈА РАЛПОВСКИ- Претседател на КСС

– Дали во Македонија има слобода на синдикално дејствување? – За актуелните протести за покачување на минималната плата во јавниот сектор – Најава за следни протести – Дали законот за безбедност и здравје при работа […]

повеќе

In memoriam- Проф. Д-р Тодор Kралев

  Aсистент на Машинскиот факултет во Белград (1971-1972) и на Економскиот институт во Скопје (1973–1974), наставник на Машинскиот и на Електротехничкиот факултет во Скопје од 1975 година, ангажиран наставник и на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје […]

повеќе