СИГУРНА РАБОТА ЕПИЗОДА 05 – МЕДИУМИ

Законот за безбедност и здравје при работа низ призма на новинарите. Во какви услови работат македонските медиумски работници, какви права ужива седмата сила. Колку е безбедна кога известува за пожари, поплави или воени конфликти. 70 […]

повеќе

Тематскиот форум „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“.

Цивика мобилитас го организира Тематскиот форум „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. Подобрувањето на системот на државно финансирање е еден од приоритетите на граѓанското општество, а според Програмата за работа на Владата на РСМ за периодот 2022-2024, приоритет […]

повеќе

СИГУРНА РАБОТА Епизода 04 – КУЛТУРА

Ако законот за безбедност и здравје при работа треба да се применува во сите дејности и на јавниот и приватниот сектор, за сите лица осигурени од повреда на работното место или професионалните болести според прописите […]

повеќе

СИГУРНА РАБОТА Епизода 3

50% од градежните работници работници работат на црно, немаат никакви договори за работа, што значи немаат никакви права. Повредите на работното место сеуште двоцифрени во овој сектор. Ова е СИГУРНА РАБОТА. Views: 83

повеќе

ЕРГОНОМИЈА КАКО ОСНОВА ЗА ПРЕВЕНТИВНИ МЕРКИ ОД МУСКУЛОСКЕЛЕТНИ ЗАБОЛУВАЊА

Ергономијата претставува наука која ги опфаќа биолошката антропологија, генетиката, анатомијата, физиологијата, биомеханиката, дизајнот и уште ред други науки и низа научни дисциплини. Како толку опширна и богата наука, многу е тешко за неа да се […]

повеќе

СИГУРНА РАБОТА Епизода 1

Според податоците на Меѓународната организација на трудот во светот дневно на своите работни места животот го губат околу 6.000 луѓе или на годишно ниво околу 350.000 луѓе. Сето ова е причина последиците од повредите на работното место да чинат приближно 4% од бруто-домашниот производ во светски рамки. Без оглед каква работа работите, основниот принцип е дека секој вработен треба да работи во безбедна и здрава работна средина. Визијата што стои зад оваа премиса е дека работата не смее да доведе до физички или ментални болести и воопшто да биде убиец, односно да предизвика несреќа при работа. Овој принцип во пракса е загарантиран со имплементација на Законот за безбедност и здравје при работа. Ова е Безбедна работа.

повеќе

По еден повреден полицаец секоја недела

Најмалку триесетина полицајци потешко или полесно се повредени во изминативе шест месеци додека извршувале работни задачи. За среќа, повредените закрепнале и се вратени на своите работни задачи. Безмалку сите предизвикувачи на повредите на полицајците се пронајдени и се приведени. Против нив […]

повеќе

Одбележана годишнината од смртта на загинатите градители на ХЕС Маврово

Симболично, со положување на цвеќе пред споменикот на градителите, делегација на АД ЕСМ, предводена од раководството на ХЕС „Маврово“, им оддаде почит на загинатите градители, кои ги загубиле животите во снежна лавина во 1956 година, […]

повеќе

Стратегијата за БЗР 2021-2025 и акцискиот план за реализација 2021-2023 усвоени на влада

Да работиме заедно за подобро здравје и поголема безбедност на работа за секој работник ! Стратегијата за безбедност и здравје при работа се темели на фактот дека заштита на работа е едно од основните права […]

повеќе

„Онлајн“ семинар:Хемиски штетности, влијание врз здравје и ризици на работно место, со посебен осврт на превентивните и корективни мерки при користење на технички и медицински гасови

ПРИЈАВЕН ЛИСТ АГЕНДА Многу занимања ја вклучуваат употребата и/или производстото генерацијата на хемиски супстанци кои можат да бидат штетни за здравјето на професионално изложените работници. Спектарот на ефектите врз здравјето се движи од релативно благи […]

повеќе